152 роки від дня народження Лесі Українки.

   25 лютого  відзначається день народження Лесі Українки – видатної української поетеси, драматурга, перекладача, громадської діячки, яка жила в першій половині ХХ століття. Вона народилася в 1871 році в місті Новоград-Волинський на Волині (нині – Україна) і стала єдиною з найбільш видатних держав української культури.

    Леся  присвятила своє життя літературній творчості, була автором численних поезій, драм, оповідань, нарисів, перекладів та інших літературних творів. її творчість відзначалася глибиною філософських міркувань, красою мови та високою майстерністю. 


    У своїй творчості Леся Українка активно висловлювала свої погляди на соціальні питання та проблеми, в тому числі на тему рівності статей. Вона писала про те, як жінки потребують визнання та поваги в суспільстві, а також про те, як вони повинні мати можливість отримати освіту та зайняти високі посади в політиці та інших сферах.

Тому можна стверджувати, що Леся Українка мала феміністичні погляди та виступала за рівність статей та права жінок на рівний доступ до освіти та професійного розвитку і саме тому в день її народження пропонується святкувати День української жінки замість 8 Березня.

Вона померла від туберкульозу в 1913 році, віддавши своє життя на захист ідей, якими жила і проповідувала.

У 9 та 11 класах проведено години спілкування,  присвячені 152-річчю від Дня народження видатної української письменниці Лесі Українки. Вони година сприяли розширенню знань учнів про життя і творчість Лесі Українки,  бажанню глибше пізнати творчість великої українки, її любов до рідної землі. Декламувалися вірші поетеси. Обговорювали багатогранність особистості Лесі Українки та роздивлялися ілюстрації до творів письменниці: «Лісова пісня», «Надія», «Про велета», «Як дитиною, бувало» та інші.

 

 

 

 

 

 

У всіх класах класах були проведені  уроки української літератури , присвячені 152-й річниці від дня народження поетеси.